on korvi lisatud

 

Kristini jõululaua pearoad

  • Toitumine
Blogipostituse bänner

Hea nipp on alati pakkuda toekama eine kõrvale kergeid salateid, mis sisaldavad kiudaineid ning täidavad kõhtu vitamiinide ja mineraalainetega. Siiski ei pea loobuma ka klassikalistest jõulutoitudest nagu sült ja kapsas. Vaata, milliseid tervislikke valikuid Fitbody toitumisnõustaja soovitab!

Kalekapsa salat granaatõuna ja röstitud Kreeka pähklitega. 

  • 1 pakk kalekapsast 700g 
  • 1 granaatõun
  • 2 peotäit Kreeka pähkleid
  • 2sl oliiviõli 
  • 2sl õunaäädikat
  • soovi korral 0,5tl mett
  • Soola, pipart

Pese kale ja eemalda rootsudest. Lõika peenikesteks ribadeks. Pese ja puhasta granaatõun, lisa kalele. Rösti Kreeka pähklid 175kr ahjus ca 10 minutit. 

Salatikastme jaoks sega omavahel oliiviõli ja õunaäädikas, soovi korral võid lisada ka pisut mett. 

Lisa pähklid ja kaste salatile ning maitsesta soola ja pipraga. 

Segasalat 

  • tomatit, kurki, erinevat värvi paprikat, suvikõrvitsat, mangot, rukolat, punast sibulat, tilli, peterselli 
  • 2sl oliiviõli 
  • 1 sidrunit (mahla)
  • pipart ja soovi korral ka pisut jodeeritud soola

Pese ja puhasta köögiviljad. Minule meeldib selle salati puhul teha kurgist ja suvikõrvitsast spagetid, tükeldada tomat, paprika ja mango ning hakkida punane sibul, till ja petersell. Kõik kokku segada, lisada oliiviõli ja sidrunimahl ning viimistleda maitse. 

Ahjukana porgandi, pastinaagi, kaalika, peedi, sibula ja küüslauguga

  • Terve kana
  • Porgandit, pastinaaki, kaalikat, peeti, sibulat ja küüslauku 
  • Maitsestamiseks apelsini, jahvatatud vürtsköömenit, kaneeli, kurkumit ja musta pipart ning soola

Kana marineerimiseks sega omavahel apelsinist pressitud mahl, viilutatud sibul, küüslauk, vürtsköömen,kaneel, kurkum ja pipar. Masseeri kana sisse ja jäta paariks tunniks marineeruma. 

Pese ja puhasta köögiviljad. Lõika sobivateks tükkideks (porgandit, pastinaaki küpsetan mina tervelt, samas suuremad peedid-kaalikad lõikan sõltuvalt suuruseks pooleks või veeranditeks).  Võid ka köögiviljad panna samase marinaadi. 

Maitsesta kana ja köögiviljad soolaga. 

Kuumuta ahi 220kraadini. Aseta kana alguses rinnak vastu ahjuvormi (poole pealt võiks kana ümber keerata) ja rösti 15 minutit. Seejärel alanda kuumust 180kr ja lisa ahjuvormi ka köögiviljad ning küpseta umbes 1h15minutit-1,5h kuniks kana sisetemperatuur pakseimast kohast on 75kraadi. (Umbes 45 minuti pealt võiksid kana ümber pöörata). Vajadusel võid lisada kuuma vett, et köögiviljad liigselt ei pruunistuks.

Kristini lemmik hapukapsas 

Vaja läheb: 

  • 2 kg puhastatud ja riivitud kapsast
  • soola

Pese ja puhasta kapsas, riivi ja lisa sool. Sega hoolikalt, pane hapendusnõusse ja lase seista. Tambi puunuiaga tihedasti kinni, et tekiks piisavalt kapsamahla, mis kataks kapsamassi. Aseta kapsale peale taldrik, mille peale pane raskus. Jäta kapsas sooja kohta 4-5 päevaks hapnema. 

Praekapsast on lihtne valmistada ise tehtud hapukapsast. Minule meeldib kapsaid hautada koduses õunamahlas, lisada muskaatpähklit ja ingverit. 

Soovitused poelettidelt

Kel muidugi ise kokkamiseks aega napib ja suure kokkamise arvelt liikumiseks aega ülse ei jaguks, siis tasuks mõelda, et ka valmistoitude lettides on häid leide. 

Hapukapsa valik on üsna lai ja soovitangi proovida erinevaid tooteid, et leida oma lemmik. Minu lemmik on Saaremaa hapukapsas porgandiga. Praekapsast on minu lemmik Salvesti praekapsas mandariinide ja köömnetega. 

Verivorstidest on tõenäoliselt kõige madala rasvasisaldusega ja võrdlemisi kõrge valgusisaldusega E-ainete vaba Oskari pöialpoisi verivorstid. 

Sültidest eelistan kanalihasülti, näiteks Oskari E-ainete vaba kanalihasülti või Fitlapi Nõo kanalihasülti. 

Vaata ka Kristini soovitatud eelroogasid ja jõuluhõngulise kohupiimakoogi retsepti.

Meie partnerid