on korvi lisatud

 

Millest tekib magusaisu ja kuidas seda kontrollida

  • Kaalulangetus
  • Toitumine
Blogipostituse bänner

„Mul on magusaisu!“ Kas kõlab tuttavalt? Läbi aastate on Fitbody treeningprogrammides osalevad naised pidanud suurimaks väljakutseks just suhkrurikaste toitudega liialdamist. Millest magusaisu tekib ja mida sellega teha?

Kui arvad, et vaid sinul on suur magusaisu, siis tea, et sa ei ole üksi. Enamik Fitbody kliente tunnistab, et sööb mingil kujul magusat pea iga päev. Fitbody treeneri Egle Nabi sõnul on isud magusa järgi on kas regulaarsed või käivad hooti.

Kust tuleb suhkur?

Kui kurja juureks ei ole otseselt maiustused, siis armastatakse rasvaseid/soolaseid toite milles on ikkagi lisatud suhkrut. “Suhkrut on ka kastmetes ja armastatud leivatoodetes, rääkimata saiakestest ja kommidest. “Janu kustutamiseks”  valitakse suhkrurikas mahl või vahepalaks “tervislik” kohupiimakreem, mida peaks lisatud suhkrukogust arvestades nimetama tegelikult juba maiustuseks,” avaldab Egle.

Harjumus magusat süüa on nii suur, et seda maitset eelistatakse ja otsitakse juba pea igast toidukorrast. Märkamatult on aga on toitumine liikunud tervislikest valikutest ja vajalikust kaloraažist väga kaugele.

Vahele jäänud toidukorrad ja saamata toitained

Fitbody toitumisnõustaja Kristin Oja sõnul ei ole põhiprobleem mitte suhkru tarbimines iseenesest, vaid hoopis põhjuses, miks seda tehakse. Nimelt on paljudel kiire elutempo ning toitumine on muutunud ebaregulaarseks. Tihti jäetakse toidukordi vahele ning haaratakse seetõttu kiire energia saamiseks nii magusaid kui soolaseid snäkke.

 „Nii jääb puudu kiudainetest, asendamatutest amino- ja rasvhapetest, valkudest, vitamiinidest kui mineraalainetest. Samuti on sellised toidud üpriski energiatihedad – me saame väikesest toidukogusest palju kaloreid. Nii ei teki täiskõhutunnet, sööme tavatoidu hiljem ikkagi järgi ja snäkid on kaloraaži mõttes ekstra,“ selgitab Kristin.

Millest isud tekivad

Snäkid sisaldavad harilikult ka igasuguseid lisaaineid, näiteks tekstuuri- ja maitseparandajaid, mis suurendavad isu. „Tekstuur, maitse ja lõhn on neil head ning nii sööd Sa lihtsalt rohkem. Ka suhkru ja rasva kombinatsioon mõjub isu tõstvalt. Puhast suhkrut või puhtast koort süües saab kiiremini küllalt kui näiteks jäätisega maiustades. Me saame näiteks tatrast ja maiustustest mõlemast süsivesikuid, ometigi ei kipu keegi keedetud tatraga niiviisi liialdama kui maiustustega. See tähendab seda, et meie keha ei ihka mitte suhkrut, vaid sööme üle sellepärast, et maiustustes olev kombinatsioon koostisainetest on see, mis meid liialdama paneb.”

Snäkkide valgusisaldus on samuti madal, aga just valgus on need, mis aitavad täiskõhutundel tekkida ja ülesöömist vältida. Siinjuures tuleb mainida, et valgubatoonid ei pruugi tekitada sama täiskõhutunnet, kui sama suurt valgukogust sisaldav kalatükk või läätseportsjon. „Batoonid ja valgupulbrid on mõeldud ennekõike neile, kellel on suurenenud energiavajadus ja kelle tavatoitumine ei taga piisavas koguses toitainete ja energiasaamist. Näiteks suure treeningkoormuse korral või siis, kui ei jõuta või ei soovita suuri toidukoguseid tarbida,“ rõhutab Kristin.

Valgurikas toit tekitab pikemaajalise täiskõhutunde

Aga suhkruvabad tooted?

Süütud ei ole ka suhkruasendajatega tooted. „Need on tihtipeale veelgi magusamad ja harjutavad maitsemeeled väga magusa maitsega ära,“ avaldab Kristin. Tihti on tegu ka müügitrikiga – silt „suhkruvaba“ ei tähenda sugugi, et toode oleks kasulik. Toote koostis on sama toitainevaene, vaid suhkur on asendatud suhkruasendajaga.

Ära lase ennast reklaamil mõjutada!

Ei tasu alahinnata ka fakti, et me näeme maiustusi ju igal pool – reklaamides, poodides ja bensiinijaamades.  „Suhkru- ja jahutoodete omahind on madal ja reklaam mõjutab meid kõiki ka alateadlikult. Mõelge kasvõi sellele, kuidas kaubad poodides paigutatud on – ikka nii, et peaksid ahvatlustest lähedalt mööda minema.“

Kas nälg või emotsioon?

Toit, eriti just liigselt suhkrut, rasva või soola sisaldav, on nii parim tujutõstja kui ka preemia hea soorituse eest. Ideaalis võiksime me siiski süüa füüsilise nälja rahuldamiseks ja keha toitainetega varustamiseks. Seega tasub enne maiustuse haaramist mõelda, kas see teeb sind õnnelikuks või näksid lihtsalt harjumusest ning tunned hiljem süümepiinu.

Loeb siiski tervik – kui toitumine on suures pildis korras, ei ole üks šokolaad mingi kuritegu. Ka enesele pidev keelamine võib panna meid seda rohkem tahtma. Paljud inimesed kipuvad selliste keeldudega elades pidevalt libastuma ja siis korraga pidurdamatult maiustusi tarbima, kuna nagunii on toitumine käest läinud ja süümepiinad tekkinud.

Tegelikult ei ole põhjust magusa söömise pärast süümepiinu tunda, isegi kui magusakogused on olnud liiga suured. See ei aita luua paremaid söömisharjumusi. Pigem keskenduda tulevikule ja mõelda, milliseid positiivseid valikuid saaksid teha oma toitumise parandamiseks. 

Kas sina kontrollid suhkrut või suhkur sind?

Egle sõnul hakkavad maitse-eelistused kiiresti muutuma ning vajadus suhkrurikaste toitude järgi kaob, kui inimene suudab kasvõi lühiajaliselt magusatarbimist piirata. Kui harjumus on olnud pikalt, siis esineb kindlasti tagasilööke, aga tunned iga korraga, et neid on lihtsam ohjes hoida. Mõnel inimesel piisab juba 5-7 päevast peale maiustuste tervislikemate alternatiividega vahetamist, et magusaisu üle kontroll tagasi saada.

Muidugi ei tähenda see seda et suhkur on üdini halb ja seda süüa ei võiks. “Tuleb lihtsalt iseendat küsida- Kas mina kontrollin oma valikuid? Kas olen sellises vormis, nagu soovin? Kui vastus on “EI” on järgmine samm otsustada, kas oma oma elu ja valikuid ning seega ka oma enesetunnet ning ilusat figuuri kontrollda,” soovitab Egle enda vastu aus olla. “Kui vastus on “JAH”, siis on vaja vaid otsust. Tihti näengi, et Challenge programmis osalejad otsustavad piirata suhkru tarbimist ja siis seda teevadki. Edukalt!”

Fitbody treener Roman Gritsanjuk valib tervisliku magustoidu

8 nippi, kuidas suhkrutarbimist vähendada

  1. Ära asenda toidukordi snäkkidega!
  2. Mõtle läbi enda poetrajektoor ja väldi magusa- ja limonaadiletti.
  3. Loe alati toote koostist. „Suhkruvaba“ ei tähenda tervislikku toodet!
  4. Enne magusesöömist mõtle, kas see teeb Sind õnnelikuks ja kas Sul on seda vaja. Või võtad kommi harjumusest või toidukorra asemel.
  5. Joo vett! Tihti on meil isud hoopis veepuudusest.
  6. Leia maiustustele tervislikud alternatiivid – puuviljad, pähklid, juurviljad.
  7. Vaata üle enda tervikmenüü – ehk on mõnest olulisest toitainegrupist puudus, mis magusaisu põhjustab.
  8. Tee nädalane magusapaus ja märka, kuidas magusaisu muutub.

Järgmine Bikini Challenge väljakutse stardib jaanuaris. Ootame Sind teiste sarnaselt mõtlevate naistega liituma, et üheskoos oma enesetunnet ja vormi parandada!

Abistavad toidulisandid

Kui sul on aeglasevõitu ainevahetus ja soovid enda keha suhkrutarbimise vähendamisel toetada, võid proovida alfa-lipoehappega toidulisandit. Alfa-lipoehape on vitamiinisarnane aine, mis osaleb energia tootmises ning on oluline antioksüdant, Alfa-lipoehapet leidub näiteks neerus, maksas, spinatis ja brokkolis.

Alpha Lipoic Acid rasvapõletajas sisalduv kroom stabiliseerib veresuhkru taset, vähendab kolesteroolitaset ja kiirendab rasvade ainevahetust. Kroom aitab kaasa ka aminohapete imendumisele ning hõlbustab söögisu kontrollimist.

B7-vitamiin ehk biotiin osaleb naha, juuste, närvide taastamise protsessides on ta üks tähtsamaid vitamiine rakkude kasvamise ja uuenemise juures.

Telli magusaisu vähendav rasvapõletaja SIIT.

Vaata Fitbody treeningprogramme SIIT.

Meie partnerid