on korvi lisatud

 

24. veebruari maitsed

Blogipostituse bänner

Eesti Vabariigi sünnipäev on ideaalne aeg, et tuua lauale traditsioonilised maitsed ja nautida koos lähedastega häid koduseid roogasid. Seekordses artiklis jagame retsepte, mis sobivad ideaalselt pidupäeva tähistamiseks. Tähista 24. veebruari maitsvalt, kuid samas tervislikult!

„Kasukas“ skyri kastmega

„Kasukas“ skyri kastmega on kergem ja värskem versioon klassikalisest kihilisest heeringasalatist. Traditsioonilise majoneesi asemel annab skyri-kaste roale kerge hapukuse ja tasakaalu. Peet, porgand ja kartul loovad tuttava maitsekoosluse, soolakurk ja heeringas lisavad iseloomu. Lõplik viimistlus muna ja maitserohelisega teeb sellest täiusliku pidulaua salati.

Vaja läheb:

  • 50g keedetud kartulit 
  • 30g keedetud peeti 
  • 30g keedetud porgandit 
  • 25g salatisibulat
  • 25g soolakurki 
  • 30g heeringat 
  • 15g muna (veerand M suuruses muna) 
  • 35g maitsestamata skyri 
  • sidrunimahla
  • Maitserohelist (tilli ja peterselli) 

Valmistamine:
Riivi keedetud kartul, porgand ja peet. Haki salatisibul, tükelda heeringas ja hapukurk. Lao kihiti sibul, heeringas, hapukurk, porgand, kartul, peet. Valmista skyrist ja sidrunimahlast kaste ning vala salatile. Enne serveerimist purusta kahvliga keedetud muna ning puista salatile. Viimasena puista peale hakitud maitseroheline.


Ricotta kohupiimakook kamajahuga 

See ricotta-kamakoogiga retsept toob kokku kerguse ja maitsekülluse. Datlite ja kamajahuga põhi lisab mõnusa tekstuuri, samas kui ricotta täidis jääb õhuline ja kreemjas. Mustad sõstrad ja apelsin annavad koogile värskust ning erütritool teeb selle magusa maiuse veidi tervislikumaks. Ideaalne valik pidulauale või lihtsalt nautimiseks!

Vaja läheb:
Retseptist saab 10 portsjonit

Põhja jaoks 

  • 40g datleid 
  • 30g kookosrasva või võid 
  • 80g rukkikamajahu 

Täidise jaoks 

  • 800g ricotta kohupiima 
  • 4 M suuruses muna 
  • 80g erütrtooli 
  • 30g musti sõstraid 
  • 50g värskelt pressitud apelsinimahla 

Valmistamine:
Leota datleid kuumas vees, nõruta ja seejärel purusta saumiksriga. Sega juurde kookosrasv ja kamajahu. Suru segu küpsetuspaberiga vooderdatud 24-26cm läbimõõduga koogivormi põhja. Seejärel valmista täidis. Eralda munavalged kollastest. Vahusta kollased erütritooliga, sega juurde ricotta kohupiim. Vahusta ka munavalged ja lisa täidisele. Lisa juurde ka apelsinimahl ja marjad ning vala täidis koogivormi. Küpseta kooki 175kr eelnevalt soojendatud ahjus umbes 50-60min kuni täidis on hüübinud ja pealt veidi kuldne. 


Õhuke Rukkipala köögivilja-avokaado- kilumäärdega 

See rukkileivaviil on maitsekas ja toitaineterikas suupiste, mis ühendab värsked köögiviljad, kreemise avokaado ning vürtskilu erilise meki. Kergelt läbi kuumutatud köögiviljad toovad esile nende magususe, samas kui sidrunimahl ja maitseroheline lisavad värskust. See on suurepärane valik kergeks eineks või toitvaks vahepalaks.

Vaja läheb:

  • 1 viil õhukest Rukkipala (16g)
  • 100g porgandit, suvikõrvitsat, tomatit, paprika 
  • 10g spinatit 
  • 10g peterselli ja tilli
  • 25g avokaadot 
  • 2 keedetud vutimuna 
  • 2 viilu vürtskilu (12g) 
  • sidrunimahla

Valmistamine:


Riivi jämeda riiviga porgand ja suvikõrvits. Haki sibul, paprika ja spinat ning kuumuta kõik kergelt pannil läbi. Haki petersell ja till ning sega ülejäänud köögiviljade hulka. Püreesta kahvliga avokaado ja vutimunad, haki vürtskilu, lisa ka need ning sidrunimahl köögiviljadele. 


Kilu quiche suvikõrvitsa-rukkijahu põhjal 

See suvikõrvitsapõhjal soolane pirukas on kerge, maitseküllane ja toitev valik, mis sobib nii pidulauale kui ka argiõhtuks. Krõbedale suvikõrvitsapõhjale annab rikkaliku maitse kodujuustu-munatäidis, mida täiendavad vürtskilud ja värsked tomatid. Seller ja sibul lisavad õrna magusust, samas kui maitseroheline toob värskust. Lihtne, aga eriline pirukas, mida tasub proovida!

Vaja läheb:

Põhja jaoks

  • 600g suvikõrvitsat ( 2 keskmist)
  • 2tl soola 
  • 30g täistera rukkijahu 
  • 1 muna 
  • 2spl riivitud parmesani 
  • 0,5tl küüslaugupulbrit 
  • Pipart 

Täidise jaoks 

  • 500g rasvatut kodujuustu 
  • 4 muna 
  • 100g sellerit 
  • 90g tomatit
  • 50g sibulat 
  • 60g vürtskilu 
  • 10g tilli ja peterselli 

Valmistamine:
Riivi suvikõrvitsa jämeda riiviga. Lisa sool, sega ja lase umbes 15-25 minutit seista. Seejärel pigista suvikõrvitsast nii palju vett välja kui võimalik (soovitan selleks kasutada pähklikotte). Sega juurde 30g täistera rukkijahu, muna, riivitud parmesan, küüslaugupulber ja pipar. 

Aseta segu küpsetuspaberiga vooderdatud koogivormi põhja ja küpseta 190kr juures umbes 25-30 minutit. Võimalusel kasuta eelküpsetamisel raskust. 

Täidis:
Riivi seller ja sibul ning kuumuta kergelt pannil läbi. Klopi munad lahti, sega juurde kodujuust, selleri -sibula segu ja hakitud maitseroheline. Vala täidis põhjale, laota peale ka kilufileed ning poolitatud tomatid. Küpseta 180kr ahjus umbes 30 minutit. 


Retseptid on koostanud Fitbody toitumisnõustaja Kristin Oja. Fitbody retseptikogu on kõikidele Fitbody Lifestyle paketi liikmetele tasuta.

Meie partnerid